Onze lokale secretaris, Anja De Ceuster, in de kijker !


maandag, 29 juni, 2015
Onze lokale secretaris in de kijker !

Redactie: Anja, we kennen je als secretaris van CD&V Rumst, en jouw uitstekende verslagen van onze vergaderingen, maar er is natuurlijk nog veel meer.
Anja: Ik woon in de Veerstraat in Rumst en voel me hier thuis. Momenteel heb ik nog mijn handen vol met studeren, als laatstejaarsstudent rechten aan de Universiteit Antwerpen. Daarnaast is er ook de Cultuurraad, die een apart plaatsje in mijn leven heeft.

Redactie: Waarom juist de cultuurraad?
Anja: Omdat kunst in de ruime zin me altijd geïnteresseerd heeft. Gaat er een nieuw museum open in Antwerpen, dan wil ik dat gezien hebben. Zelf heb ik een tijdje geschilderd maar ik laat het liever aan de echte kunstenaars over. Kunst is trouwens ook iets wat in ons gezin hard leeft met  twee fotograven en een mama die schildert. Maar de cultuurraad is meer dan dat. Daar gaat het ook over erfgoed en over correcte adviezen verlenen aan het gemeentebestuur.

Redactie: Ben je goed opgevangen geweest als nieuweling?
Anja: Absoluut, het is nooit leuk om het groentje te zijn van de hoop en ik ben dan ook nog eens de jongste. Maar het voordeel is dat ik kan luisteren naar mensen met ervaring. Als ik met vragen zit helpen zij mij verder. Ze zijn steeds vriendelijk, verrassend is wel dat het ook allemaal verschillende karakters zijn. Dat maakt het net interessant en spannend. Stuk voor stuk zijn deze mensen onmisbaar voor de cultuurraad. Ze werken keihard mee aan evenementen en tentoonstellingen. Ik heb daarvoor veel respect. Het is immers niet makkelijk om altijd opnieuw paraat te zijn als er moet gewerkt worden. Belangrijk is ook de samenstelling van de cultuurraad: mensen uit het verenigingsleven naast mensen met specifieke kwaliteiten. Zo komen de belangen van de verenigingen ook sterk aan bod.

Redactie: Doet de gemeente genoeg voor de kunstenaars?
Anja: Ja zeker, we hebben jaarlijks een aantal tentoonstellingen van lokale kunstenaars in het gemeentehuis, en onlangs hebben we zelfs de WAK (week van de amateurkunst) gehad. Tijdens deze week heeft de cultuurraad een brunch verzorgd voor de deelnemende kunstenaars. Dit was echt een succes en we denken dat de meeste deelnemers met een goed gevuld buikje naar huis gingen. De brunch was eveneens een goede manier om lokale kunstenaars in contact te brengen met elkaar. Zo effent dat de weg voor betere contacten en zelfs voor een latere samenwerking.
Het verbaast me ook dat we zoveel kunstenaars hebben, die elk hun eigen weg volgen. De begeestering en passie waarmee ze bezig zijn, is ongelooflijk tof om te zien. Men zegt altijd dat iedereen als kunstenaar geboren wordt, maar dat de kunst erin bestaat dit te blijven wanneer men opgroeit. Wel, ik kan u verzekeren dat er veel zijn opgegroeid zonder hun enthousiasme te verliezen.

Redactie: Zijn er nog andere activiteiten waarbij de cultuurraad betrokken is?
Anja: We organiseren ook jaarlijks de cultuurraadsquiz, een operette- uitstap, we helpen mee met de brooikensworp te Reet en we zijn ook elk jaar van de partij op de open monumenten dag. Daarnaast doen we nog vele andere dingen, onder meer  tentoonstellingen  van andere verenigingen bezoeken. Soms organiseren we activiteiten in de gemeenschapscentra, dit zijn specifieke ruimtes in de drie deelgemeentes waar men aan cultuur kan doen. De cultuurraad hecht daar veel belang aan. Op  die manier komt ook elke deelgemeente wel eens aan bod.

 

Redactie: Hartelijk dank, Anja. We wensen u nog veel succes met decultuurraad.